[...] tym ze jem je razem z pestkami, niestety na orzechy mnie nie stać. Chodzi o ten cynk czy blonnik nie zaburza jego wchlaniania ? W dicie mam caly zestaw wlasciwych tluszczy- smalec, olej kokosowy, olej lniany, omega 3, oliwa z oliwek, gdzie przewazaja nasycone. Dietka idzie w koncu jak trzeba do konca roku skoncze, juz jest prawie finał :-) Musze [...]
zazwyczaj nei jest to problemem, czesto siedza jako tłuszcze ukryte w miesie, nabiale etc;-) do smażenia własnie palmowy/kokosowy/smalec - i po wszystkim;-)
[...] na zimno do pieczenia sie nada iwem pam itp ale pytam czy sie ten olej nada czy lepiej celować w ryżowy ?? czytałem ostatnio artykuł że niby rzepakowy lepszy niż te oliwy z biedry itp xd Do smażenia najlepiej olej kokosowy, smalec, masło klarowane. Rzepakowy w ostateczności też może być. Ryżowy ma dużą ilość omega 6, wiec polecam wyeliminować.
zależy jaki czas obróbki, jak do ok 30 min to i na oliwie z oliwek mozesz, później to olej kokosowy, smalec, masło klarowane. A najlepiej to masło sobie kup 500g ok 13 zł. Ja na tym wszytsko robię, do kurczaka np pamu używam http://www.sfd.pl/sklep/Berkley%26Jensen_Bezkaloryczny_olej_do_sma%C5%BCenia-opis914.html
Trufka, zamien sobie posilek nr 2 z nr 4, wieczorem nie jemy juz wegli, a tak bedzie najlatwiej zeby sie zgadzalo :-) Smazysz na oliwie? Ona raczej na zimno, a nie do smazenia. dziewczyny polecaja olej kokosowy virgin albo smalec %-)
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
najlepsze do smażenia są olej kokosowy, masło klarowane, smalec oraz właśnie oliwa z oliwek (do krótkiego smażenia), która jest lepsza od rzepakowego, dlaczego? bo oliwa ma 10g wielonienasyconych a rzepakowy 30g Zmieniony przez - paramaribo2 w dniu 2013-11-08 22:15:35
[...] tym bardziej na peirwszy raz, więc polecam https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Creatine_Muscle_Max-opis33277.html co do tłuszczy mieszaj oliwy - z oliwek, olej lniany, rzepakowy orzechy różne - laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, wiórki kokosowe olej kokosowy, awokado, tłuste ryby do smażenia najlepiej masło klarowane i smalec :-)
Witam, dziś w Piotrze i Pawle widziałem olej z ryżu, tylko mało informacji o nim mam. Jak ma się do smażenia i itd? Z artykułu na potreningu: do smażenia "olej kokosowy, a także masło klarowane, smalec, olej palmowy". Więc rozumiem, że ryżowy nie ;-)
Do krótkiego smażenia ujdzie, jednak bardziej skłaniałbym się do spożywania go zimno tłoczonego, bez obróbki termicznej. Do smażenia, jeśli już, lepiej dodać tłuszcz kokosowy, smalec, masło klarowane.
Smażyć - na patelni teflonowej, staraj się nie dorzucać dodatkowo tłuszczu - a jeśli już to smalec/masło klarowane/tłuszcz kokosowy. Oliwa ujdzie do krótkiego smażenia, ale raczej bym nie dodawał. Zacznij od powiedzmy 3tys kcal i obserwuj, jeśli waga nie pójdzie w górę, to dorzuć kcal. Nie ma potrzeby trzymać się kurczowo obliczeń, organizm sam CI [...]